София, автомобилът

София е името на първият и единствен български спортен автомобил, проектиран през 80-те години от инж. Велизар Андреев. През 1985 г. прави първия прототип – фарове, които изскачат от каросерията и врати, които се отварят нагоре са част от детайлите, които изглеждат извънземно през онези години, когато все още строим социализма. На следващата година вече има и работещ автомобил, София Б е боядисан в златиста боя и има леки промени във външния вид, спрямо предшественика си.

Версията от 1986 г. изглежда уникално за тогавашната соц реалност. Снимка: интернет

През 1989 г. моделът е осъвременен до версията, от която в крайна сметка ще се произведат няколко бройки. Фаровете вече са вградени в бронята, вратите са променени, както и задната част на автомобила. Двигателят е от Лада. Купето е от стъклопласт. Автомобилът събира погледите на софиянци на първото автомобилно изложение, състояло се на 1990 г в НДК.

Версията от 1989 г. е с по-изпипан дизайн. На снимката в сив металик. Снимка: интернет

Има още една причина да пишем за тази кола, освен че носи името на града. При разходка из града се натъкнахме на уникална гледка – голямо запустяло помещение-магазин, където зад стъклените витрини, насред древногръцки интериор, седят четири такива автомобила. Колите са потънали в прах, а мястото очевидно не се използва отдавна. Две от тях, една жълта и една бяла, определяме като версията от 1989 г. До витрината пък е златистата кола от снимката най-горе (версия 1986 г.). Четвъртата е сива, но не се вижда добре.

Колите са потънали в прах, а мястото е направо сюрреалистично.

Какво се случва? След 89-та инж Андреев стартира частна фирма, която произвежда основно третата му модификация, София С (нещо средно между бъги и джип). Прави и няколко броя от спортните автомобили. След смъртта му през 2001 г. бизнеса продължава синът му Божидар. Тъй като се пазят оригиналните шаблони, изливането на нови купета от стъклопласт е лесно и се прави, когато има клиенти. Вътре се монтират двигатели от Лада, а понякога и от други марки. Това поне намираме като информация. Може би фирмата се е преместила на друг адрес, а проектът „автомобил София“ изоставен, поради липса на интерес?

Колата от най-горната снимка - очевидно до скоро е била регистрирана за движение.

Ако знаете нещо по темата – пишете ни и ще актуализираме статията. Междувременно разходете се до ул Кирил и Методи, малко след пряката с ул Антим, и вижте единственият български спортен автомобил! За сега през прашните стъкла, но някой ден, защо не, в нещо като мини музей на марката спортни автомобили София.